Skip to main content

“Ik zocht al een tijdje naar een verdieping in mijn vak.”

pdca circkel

Teamreflectie

Cyclisch leren

Het nieuwe Team jaarplan is ontwikkeld. Hierin staan alle acties en taken die een team door het jaar heen heeft te plannen en uit te voeren. Het geeft een houvast voor het team en ook dient het inzicht in hoe we werken aan kwaliteit van zorg.

Elk jaar staat het team (ten minste) 1 keer bewust stil bij een gekozen thema waar het team vervolgens op reflecteert. Bij deze teamreflectie is de teamcoach als procesbegeleider aanwezig. Van het gesprek wordt een verslag gemaakt wat weer als input dient voor het kwaliteitsjaarverslag. Vanuit het verslag worden ook verbeterdoelen in het jaarplan gezet, zodat het team een richting heeft waarin ze zich bewust kunnen ontwikkelen.

Incidenten

Incident analyse

Incidenten worden door begeleiders gemeld in ONS door het invullen van een incidenten vragenlijst in het dossier van cliënt. Eind 2022 is het incidenten vragenlijst formulier vereenvoudigd waardoor het voor begeleiders gebruiksvriendelijker is om in te vullen. Deze is per 1 januari 2024 ingevoerd.

Er is een flinke daling te zien in het totaal aantal incidenten t.o.v. 2022. Er is namelijk een daling van ruim 53%. Dit heeft onder andere te maken met een verhuizing. Specifiek voor deze locatie zien we een afname in incidenten van 73% in 2023 ten opzichte van 2022.

Ruim 48% van de begeleiders heeft aangegeven een nagesprek te willen hebben op zorginhoudelijk niveau.

Wat betreft medische incidenten is er een stijging te zien in het incidentenaantal. Dit is t.o.v. 2022 gestegen met 35%. De meeste medicatie meldingen zijn gemaakt vanaf locaties waar cliënten ook meer medicatie gebruiken. Het team waar meerdere medicatie fouten zijn gemaakt heeft een online scholing medicatie gehad in 2023. Andere teams zullen in 2024 dezelfde online medicatietraining volgen.

Het aantal agressie incidenten is van 139 in 2022 gedaald naar 61 in 2023. Hierdoor is het aantal gemelde agressie incidenten is gedaald met 56% in 2023.

De scholing ‘’omgaan met agressie’’ zal dit jaar weer plaats vinden.

86
Meldingen
1
Klacht(en)
in de wei de koeien bij elkaar aan het drijven

Koesignalen herkennen

van Rianne Tichelman – werkleider vee. 

‘’Bij de cursus ’omgaan met vee’ hebben we geleerd hoe we vee moeten drijven in de richting die jij wilt. N.a.v. een incident is deze cursus ingezet voor werkleiders, cliënten en de boer. Ook hoe je de omgeving voor vee zodanig inricht dat vee makkelijk de kant op gaat die jij wil. Daarbij speelt licht een groter

’Bij de cursus ’omgaan met vee’ hebben we geleerd hoe we vee moeten drijven in de richting die jij wilt. N.a.v. een incident is deze cursus ingezet voor werkleiders, cliënten en de boer. Ook hoe je de omgeving voor vee zodanig inricht dat vee makkelijk de kant op gaat die jij wil. Daarbij speelt licht een grote rol. Dit alles met als doel het voor het dier en de boer zo ontspannen en veilig mogelijk te laten zijn. Bij vee drijven speelt je lichaamstaal een grote rol en de ‘plek’ vanaf waar je op het dier afloopt. Dit hebben we ook geoefend.  Daarbij werd ook steeds gekeken naar hoe het juist niet moet. Ook ging het over diergezondheid, signalen waar je moet letten.’’ Rianne Tichelman – werkleider vee. ol. Dit alles met als doel het voor het dier en de boer zo ontspannen en veilig mogelijk te laten zijn. 

Bij vee drijven speelt je lichaamstaal een grote rol en de ‘plek’ vanaf waar je op het dier afloopt. Dit hebben we ook geoefend.  Daarbij werd ook steeds gekeken naar hoe het juist niet moet. Ook ging het over diergezondheid, signalen waar je moet letten.